Pirater och Sverker

pirater

Jag har i sedvanlig ordning försummat bloggen – så här får ni en liten kort summering av årets början!

Jag börjar med en grej jag gjorde för någon vecka sedan. Porträtt på TV-ikonen Sverker Olofsson åt TT i samband med att han fyllde 70 år. Han var extremt trevlig och tillmötesgående. På slutet fick jag även ta en bild bara för mig själv, bilden till vänster nedan. De övriga bilderna var lite mer traditionella utomhusporträtt men jag ville trixa till det lite också och ljussätta en bild på honom med mitt eget favoritljus. Lite “fulsnyggt” ljus som jag gillar och som jag brukar använda mig av varianter på i mina egna porträttprojekt. Den bilden är fotograferad med Vännäs reningsverk som bakgrund…

sverker_olofsson__portratt_fotograf_samuel_pettersson (kopia)

I övrigt har jag fotograferat lite av varje, men framförallt porträtt åt tidningar.
Ett uppdrag som stuckit ut var dock promotionbilder på Umeåbandet Ye Banished Privateers. Dom är ett piratband, som ni kanske kan se. Till höger nedan ser ni även ett porträtt på en mer vardagligt klädd Peter, a.k.a Blackpowder Pete.

pirater

Förra veckan dokumenterade jag Länsförsäkringars bolagstämma på Folkets hus i Umeå. Jag fotograferade mingelbilder, talare och även en del porträtt som skulle användas i andra sammanhang.

länsförsäkringar

Och som sagt, porträtt åt tidningar. I fallet nedan fick jag en väldigt tydlig brief – porträtt på man i bil – åt Tidningen Chef.

_DSC3860

Vinterhalvåret har jag annars ägnat väldigt mycket åt att springa (har för första gången i mitt liv anmält mig till en halv-marathon!) och åkt långfärdsskridskor i Tavelsjö . Det är ett tips jag vill ge alla – far till Tavelsjö på vinterhelgerna kommande år och prova långfärdsskridskor! Jätteroligt.

IMG_20170128_150501_116

Året började annars ganska dramatiskt då jag blev väckt tidigt en morgon i början av Januari då TT behövde bilder på en storbrand i Umeå. Turligt nog var den i princip helt släckt, det hade brunnit under natten och jag fick samtalet kl 06.30. Jag fick dokumentera eftersläckningsarbetet som fortfarande pågick. Solen hade inte ännu gått upp. Jag tog iallafall den här bilden som jag främst gillar pga hunden som ligger ur fokus i förgrunden. Den blev min favorit. Och alltid roligt när bilderna hamnar i flera olika stora dagstidningar, exempelvis Expressen.

brandumeå01-03-17-3

Jag törs inte lova att jag kommer blogga mer frekvent framöver, men jag hoppas!

På återseende!
/Samuel

Porträttfotografering med variation

portrattfotografering4

Jag är hemskt förtjust i snabba porträttfotograferingar! Förstå mig rätt, ibland gillar jag att ta god tid på mig, planera och förbereda. Men jag trivs också utmärkt när jag får göra snabba porträttjobb på plats. Det är också en typ av jobb jag får allt mer av, så det tycker jag är roligt. 

Jag tänkte bjuda på ett exempel på resultatet av 20 minuters fotografering på plats vid stadshuset i Umeå. Uppdraget var tydligt och enkelt formulerat. Porträttbilder, stående och liggande – med variation. Leveransen av bilderna skedde inom ett par timmar från uppdraget var utfört.

porträttfotografering portrattfotografering2 portrattfotografering3

Bröllopsfotografering i Norrfors

brollop-fotograf-umea-portratt1

Tidigare i sommar fotograferade jag det här paret, Oskar och Frida. Sent omsider bloggar jag nu några bilder från denna bröllopsfotografering. Oskar och Frida gifte sig i Norrfors, och jag tog porträtten i närliggande skog och på ett kalhygge. Själva vigseln var utomhus, vilket fungerade alldeles utmärkt då vädret var strålande. Jag har faktiskt nästan alltid tur med vädret på bröllop. Ta i trä. Men lite tur måste man ha när man är bröllopsfotograf.

 

brollop-fotograf-umea-portratt2

brollop-fotograf-umea-portratt4

 

brollop-fotograf-umea-vigsel-2brollop-fotograf-umea-vigsel-3

Vinterfotograferingar

porträtt1,jpg

Hej, och ett något sent gott nytt år på er! Jag har helt glömt bort att blogga. Det är knappt jag borde få ha en blogg när jag uppdaterar den så sällan. Som fotograf måste jag ju visa mina bilder!
Hursomhelst, jag har precis flyttat in i en ny lägenhet, och med det har jag fått enormt med inspiration till ett eget projekt. Ett projekt som helt enkelt går ut på att jag tar ett porträtt på i princip varenda människa som besöker min lägenhet. Till vänster här ovan så har vi exempelvis min nya granne Dagny med hennes katt Isa.

Det var 2015 senast jag bloggade. Jag avslutade det året med ett fota frisyrer åt Art By Wixners.

artbywixners

Utöver detta så hade jag rätt blandade uppdrag. Jag fotade Teleenheten på NUS.

landstinget

Jag fotade också en hel del åt tidningar mot slutet av året. Och gjorde även en del grejer åt TT. Bland annat en grej om bredbandsnätet i Tavelsjö.

Men precis som varje år kring jul så fotade jag extra mycket barn och familjer.

barn

Under det nya årets början har jag fotat en hel del djur åt en av mina mest återkommande kunder, Minfarm.se. Bland annat kossor.

minfarm2

minfarm1

Och det allra senaste jag gjorde häromveckan var att dokumentera när IKEA invigde sin nya butik här i Umeå.

ikea2

ikea

ikea3

Eventbyrån som anlitade mig hade bland annat hyrt in skådespelare som spelade boende i vissa av visningsrummen (som synes ovan).
Som ni ser håller jag på ungefär som vanligt. Jag avslutar med ytterligare ett par porträtt ur mitt personliga projekt som hitills bara går under arbetsnamnet “väggen”.

Vi får se om jag lyckas hålla bättre frekvens i bloggandet under 2016!

porträtt2

 

Reklamfotografering, porträtt, och reportage

reklam-fotograf-umeå-sigma-civil

Jag har varit fruktansvärt dålig på att blogga hela sommaren. Jag har helt enkelt haft vansinnigt mycket att göra – vilket i grunden är jätteroligt. Bara senaste veckan har jag fotograferat reportage åt TT, fotat åt tre olika kundtidningar, och dessutom hunnit fotografera porträtt, reklambilder på plats hos ett större företag i Umeå. Så det har varit lite körigt helt enkelt, men jag ska definitivt inte klaga! Idag var jag dessutom i tidningen då jag blev fotograferad medan jag var ute på ett porträttuppdrag (bild på tidningen till vänster – bilden jag tog till höger). Jaja, nu får ni titta på några bilder – det är väl därför ni är här?

porträtt-kommunalt-bolag-umeå vasaplan1

Ett bröllopsporträtt nedanför Baggböle Herrgård.

bröllop-fotograf-umeå-baggböle1

I lördags fotograferade jag bröllopsporträtt åt det här paret, Malin och Viktor. Den här bilden som ni ser ovan, tog jag nedanför Baggböle Herrgård som ligger strax utanför Umeå. Baggböle verkar vara extremt populärt denna sommar i Umeå, då jag är bokad där nästan varje lördag resten av sommaren. Egentligen är den här bilden jättestor då jag klippt ihop den av flera bilder – ett litet trick jag ägnar mig åt då och då, ofta under bröllopsporträttsessioner. Förutom en bild som går att att printa hur stor som helst så ger det också lite skärpedjupsmässiga effekter som inte går att skapa på något annat sätt. Man måste våga prova saker!

 

Call Now Button